D vitamini yağda eriyen ve emilim için yağ ile safraya ihtiyaç duyan bu besin ögesi vücudumuz için çok önemli bir vitamindir. Balık yağı ve güneş ışığında bulunan D vitaminin eksikliğinde raşitizm görülür. Raşitizmde kemikler ve dişlerde bozulmalar, yamulmalar görülür. Kafa kemikleri yumuşar ve kafanın şeklinde bozukluk olur. Peki D vitaminin görevleri nelerdir, eksiklik tehlikesinde bulunanlar kimlerdir?
D Vitaminin Görevleri
D vitamini kalsiyum metabolizmasını denetleyip düzenlemekle görevlidir. Kemiklere kalsiyum taşınmasına ve kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini hızlandırır.
D Vitamini Eksikliği
Güneş ışığını doğrudan alamayan kişilerde, hızlı büyüyen çocuklarda, güneşlenme süresi az olan ülkelerde, D vitamini eksikliği görülmektedir. Çocuklarda eksiklik halinde raşitizm görülür. Bu hastalıktan korunmak için güneş ışığından faydalanmak gereklidir, hergün en az 15-30 dakika güneşlenme aksatılmamalıdır. Derinin ince ya da kalın olması ve rengi bu bakımdan çok önemlidir. Ten açıldıkça D vitamini üretimi zorlaşır.
Yetişkinlerde ise eksiklik halinde osteomalasi görülmektedir. Bu hastalıkta kemikler yumuşak ve kalsiyum,fosfor bakımından fakirdir. Sık doğum yapan, dengesiz beslenen, güneşlenmeyen kadınlarda sık karşılaşılmaktadır.
D vitamini suda erimediği için fazlası idrar ile atılamaz o nedenle fazla alınmamalıdır aksi takdirde böbreklerde taş oluşumu gözlenebilir.
D Vitamini Kaynakları
Öncelikli olarak güneş ışınları, tereyağı, somon, morina balığı, ringa balığı, süt, yumurta ve peynir D vitamini bakımından zengindirler.
D Vitamini Desteği
D vitamini desteği alması önerilen insan gruplarını şöyle sıralayabiliriz:
- Vejetaryenler,
- Yeterince güneş ışığından faydalanamayanlar
- Az yeme alışkanlığı olan ve eve bağımlı yaşlılar
- Özellikle kış aylarında, sütünde D vitamini eksikliği bulunan emziren anneler